Nyo

Geboortefotografie

Op 24 juni benaderde ik Josine met de vraag of ik de geboorte van hun vierde kindje mocht vastleggen. Ik volgde een opleiding aan de fotovakschool en wilde dit graag als moduleopdracht doen. Ik kende Jeffrey en Josina, al omdat ze een keer bij me in de fotostudio zijn geweest met hun toen nog drie kinderen.  Josine reageerde vlot terug en vond het, om met haar eigen woorden te spreken, superleuk! Ze vertelde me dat ze 30 weken zwanger was en uitgerekend op 3 september. Het kindje lag op dat moment in stuit, maar bij een vierde kindje is dat nog niet gelijk verontrustend. Die heeft tenslotte alle ruimte! We maakten een afspraak zodat we het een en ander konden bespreken.

Op 30 juni ging ik langs bij Josine en Jeffrey. We gingen lekker buiten zitten, want het was prachtig weer! Zo hebben we de afspraken genoteerd en met de belofte contact te houden via de app, ben ik weer huiswaarts gekeerd. 12 juli appte ze dat ze onverwachts naar de verloskundige was geweest met rug- en buikpijn, maar gelukkig was er niks ernstigs aan de hand. Het kindje lag nog wel in stuit, wat ook deze klachten kon veroorzaken. 3 augustus kreeg ik weer een berichtje van Josina dat het kindje gedraaid was en dus niet meer in stuit lag. 12 augustus appte Josine nog dat haar moeder ook bij de bevalling aanwezig zou zijn, zodat die haar man soms even kan aflossen. Hun eerste kindje is met de keizersnee geboren en de andere twee zijn ingeleid, dat duurde dan toch een hele dag. Vandaar dat ze het fijn vond dat haar moeder er ook bij kon zijn.  

Op maandag 24 augustus 2015, op de terugreis van de fotovakschool kreeg ik een berichtje van Josine. Ze bleek bij controle van de verloskundige al 4 cm ontsluiting te hebben en het rommelde een beetje, maar verder was alles nog wel rustig qua weeën. Er was afgesproken dat ze de volgende ochtend om 08.00 uur het ziekenhuis mocht bellen. Als het rustig zou zijn op de verloskamers, zouden ze haar vliezen breken en gaan inleiden. Het kon ook nog worden doorgeschoven naar woensdag. We spreken af dat zodra ze naar het ziekenhuis gaat, ze me bellen. Toen ik thuis kwam heb ik gelijk alles bij elkaar gezocht, zodat mocht ik gebeld worden alles start klaar stond.  Om 22.15 uur appte ik nog even om te vragen hoe het gaat, maar Josine had alleen wat harde buiken welke niet pijnlijk waren. Verder was alles rustig liet Josine weten. Een uurtje later kreeg ik weer een appje van Josine dat de harde buiken nu wel gemene krampen werden. Ik app haar terug dat ik mijn bed induik en dat ze me moeten bellen als het vannacht doorzet.

Na een onrustige nacht, maar stille telefoon, krijg ik om 8.15 een berichtje dat ze zich woensdag 26 augustus om 07.00 uur moet melden bij de verloskamers, tenzij het vandaag nog doorzet.  Het werd uiteindelijk dus toch woensdag 26 augustus.

En zo melden ze zich om 7.00 uur in het ziekenhuis, waar ze gelijk aan de CTG wordt gezet. Tegen 08.00 uur zijn de vliezen gebroken, maar helaas nog steeds 4cm ontsluiting. Even later krijgt ze een infuus met weeën opwekkers.  Ik vroeg nog of ze mijn komst wel even wilden aankondigen wel zo netjes leek me. 10.00 uur kreeg ik weer bericht van Josine. De weeën komen langzaam op gang, als het heftiger wordt appt Jeffrey. Ze geeft nog even het kamernummer door en zodra de weeën heftiger worden ga ik rijden. Om 11.15 uur kreeg ik een berichtje dat ik die kant wel op kon komen, na snel nog even een broodje te hebben gegeten ben ik die kant opgegaan.

Nadat ik me had voorgesteld bij de balie van de verloskamers en ik enthousiast begroet werd liep ik om 12.10 uur de bewuste verloskamer binnen. Eenmaal binnen zag ik wel dat het geen hele middag meer ging duren, dus een rondje begroeten zat er even niet in. Snel mijn camera gepakt en begonnen met fotograferen. Josine ving de weeën super op en na de opmerking “waar ben ik aan begonnen”, wat voor enige hilariteit zorgde, kon ze even later beginnen met persen.  Met steun dankzij het vasthouden van de hand van haar moeder en van Jeffrey wordt hun zoon Nyo geboren om 12.47 uur na een vlotte bevalling.

Nyo had wel een moeilijke start doordat de navelstreng tweemaal om zijn nekje zat, dus de navelstreng werd snel door de verloskundige doorgeknipt. Hierna werd Nyo even meegenomen naar het naast gelegen kamertje, zodat hij even op adem kon komen en de kinderarts hem kort kon onderzoeken. Na korte tijd kon Nyo gelukkig weer naar zijn ouders.

Ik ben daarna nog twee uurtjes gebleven om alles vast te leggen en om 14.45 heb ik afscheid genomen met de belofte dat ik de foto’s zo snel mogelijk langs zou brengen. Nog vol adrenaline liep ik het ziekenhuis uit.

Het was een geweldige ervaring en hoop voor de toekomst dat ik dit nog veel vaker mag doen!