Mika

Geboortefotografie

Ik wil heel graag in bad bevallen, waren de eerste zinnen die Sherezade, van Spaanse afkomst, mij mailde. Ze heeft een medische indicatie, het ziekenhuis gaat akkoord mits de grootste verloskamer beschikbaar is, ze zelf een bad meenemen en de omstandigheden het op dat moment toelaten. Ook vertelde ze dat ze er een Doula bij heeft en verder zo min mogelijk mensen in de verloskamer wil hebben, maar een geboortefotograaf zou ze wel graag willen.

We maken een afspraak voor een zaterdagmiddag waarbij ze bij mij in de fotostudio kwamen voor een kennismakingsgesprek. En zo maak ik kennis met Sherezade, Paul en hun zoontje Liam. Ze vertellen dat de geboorte van Liam erg zwaar is geweest en ze het deze keer echt anders willen. Bij de aankomende bevalling hebben ze de steun van een Doula ingeroepen en is er een geboorteplan opgesteld. Aan de voorbereiding zal het zeker niet liggen deze keer!

Veertien dagen voor de uitgerekende datum appte ze dat de gynaecoloog nog geen reden zag voor een inleiding, wat had gekund i.v.m. te hoge bloeddruk, en dat alles er dus prima uitzag. Ook vertelt ze dat ze nog naar de acupuncturist gaat en zo hoopt dat deze het wat op gang kan helpen. Een paar dagen later blijkt dat dat helaas niet geholpen heeft, want ik app met de vraag hoe het gaat en ze appt terug dat alles rustig is. Ik vraag of ze denkt dat ik mee kan om onze dochter weg te brengen, ze gaat voor 7 weken op buitenlandse stage. Hier krijg ik het antwoord: ”ja hoor, wij gaan ook naar vrienden in Noord Hollland!”

Twee dagen later appt ze dat ze dezelfde avond wordt opgenomen voor rijpen van de baarmoeder en dat ze dan normaal gesproken binnen 24 uur gaat bevallen. We appen die avond nog even en als het goed gaat beginnen ze morgen rond 7.00 uur met de inleiding. De volgende dag, acht maart en de uitgerekende datum van Sherezade, app ik haar om 7.30 met de mededeling dat ik startklaar ben. Ze appt terug dat ze nog wacht op de verloskundige en dat ze nu nog niks weet, nog even afwachten dus.

Om 8.30 uur krijg ik een app van Sherezade, de vliezen zijn gebroken, het infuus zit erin, het bad is opgeblazen (dus dat gaat ook nog volgens plan), maar de verloskundige wilde geen cm noemen en ze heeft al weeën. We spreken af dat zonder tegenbericht ik me rond 10.00 uur meld in het ziekenhuis. Toen ik de verloskamer binnenkwam was Sherzade al helemaal in haar bubbel en ondersteunden Paul en de Doula waar ze konden.

En een half uur later werd Mika in bad geboren. Wat een geluk en blijdschap maakte zich meester op de gezichten van beide ouders, dat deze bevalling zo anders was verlopen. Eigenlijk helemaal volgens plan. Later, toen de navelstreng was uitgeklopt, ging Sherezade uit het bad zodat de placenta op bed “geboren” kan worden en we een halve lotus foto konden maken. Dit betekent dat de placenta nog vast zit aan het kindje, waarna de navelstreng alsnog werd doorgeknipt. Sherezade voelde zich zelfs zo goed, dat ze na het douchen Mika zelf de kleertjes heeft aangetrokken

Nadat ik nog wat foto’s had gemaakt van Liam die zijn broertje kwam bewonderen met opa & oma, alhoewel Liam meer oog had voor het bad en de ballon die was gekocht voor Mika.  Ik wilde de camera opbergen toen ik zag dat Paul driftig aan het dweilen was. Dee slang die in de wc pot hoorde te hangen vanuit het bevalbad, was eruit geschoten met een waterballet tot gevolg… Die beelden kon ik niet laten liggen natuurlijk!